Новоизлюпените милиардери са събрали по-голямата част от богатството си от смъртта на роднини, отколкото чрез собствената си работа и предприемачество. Това сочи изследване на Обединената банка на Швейцария, предпочитана от свръхбогатите.

От 137-те души, които са станали милиардери през 12-те месеца до този април, 53 са наследили общо 150,8 млрд. долара от семейството си, сочи докладът на UBS. Това надхвърля комбинираните 140,7 милиарда долара, създадени от „84 нови самоизградили се“ милиардери за същия период.

Данните на банката сочат, че това е първият път в деветгодишната история на годишния ѝ доклад за състоянието на най-богатите 0,00004% от обществото, в който „новото поколение милиардери са натрупали повече богатство чрез наследство, отколкото чрез предприемачество“.

Искат глобален минимален данък върху милиардерите

Бенджамин Кавали, ръководител на стратегическите клиенти в UBS Global Wealth Management, коментира: „Това е тема, от която очакваме да видим повече през следващите 20 години, тъй като повече от 1000 милиардери предават около 5,2 трилиона долара на децата си.“

istock
istock

В доклада се казва, че „нарастващото значение на тези семейства може да се види във всички големи географски региони“. В Азиатско-тихоокеанския регион средното богатство на наследниците е 2 милиарда долара в сравнение с 1,6 милиарда долара за предприемачите. В Северна и Южна Америка наследниците имат 2,2 милиарда долара срещу 1,5 милиарда долара за предприемачите. В Европа, Близкия изток и Африка средното богатство на наследниците е 4,4 милиарда долара – два пъти повече от това на предприемачите, което възлива на 2,2 милиарда долара.

Иначе броят на милиардерите по света се е увеличил със 7% до 2544, а общото им богатство се е увеличило с 9% до 12 трилиона долара, посочват от UBS. В доклада се казва, че огромното богатство, което вече е прехвърлено на следващото поколение, е „само върхът на айсберга“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg