Едва 21% от българите казват, че покупателната им способност е нараснала, но 42% възнамеряват да харчат повече, което е по-високо от средното ниво за ЕС от 34%.

Това показва годишно проучване BNP Paribas Personal Finance. С най-голям дял на желаещите да харчат са българите, заедно с румънците (42%) и чехите (40%). Лидер в класацията пък е Словакия, където 72% от анкетираните посочват, че през 2021 г. ще потребяват повече.

 През последната година броят на българите, които казват, че ще харчат повече, е намалял с 9 процентни пункта. На въпрос "Планирате ли през следващите 12 месеца да купувате", 30% от анкетираните са отговорили, че ще пазаруват стоки „Направи си сам“,  34% - смартфони, 39% - мебели, 46% ще заделят средства за ремонт. Най голям е делът на българите , които ще пазаруват потребителска техника и електроника – 55%, следвани от тези, които ще вложат пари в пътуване и развлечения - 49%.

Хората харчат за почивки и пътувания, домакински електроуреди и ремонт на дома. "Това показва, че българите желаят да се върнат начина си на живот отпреди пандемията и че песимизмът и намаляващата покупателна способност не са водещи фактори при планирането на покупки.", коментират авторите на проучването.

Близо половината от българите (49%) планират да пестят, докато при европейците този дял достига 54%. Въпреки това нашите сънародници имат намерение да харчат повече (49%) спрямо средното за 15-те страни от ЕС - 42%. Фокусът е върху домашни стоки, ремонти, пътуване, почивка, като българите искат да се върнат към стандарта на живот преди пандемията.

istock
istock

Изследването показва още, че 40% от европейците използват безконтактните решения по собствено желание, а 60% заявяват, че са били принудени да възприемат тези решения заради новия начин на живот. Според 66% от участниците  в проучването е лесно да се адаптират към безконтактните практики от лична гледна точка. В същото време 53% твърдят, че това е трудно за обществото като цяло.

Фирми вдигат заплатите въпреки кризата

По отношение на прилагането на дистанционната работа, 67% от хората казват, че то работи добре. Българите са под средното ниво за ЕС 53%. Интересно наблюдение е, че само 27% от сънародниците ни заявяват, че харесват да работят само от офиса, което е под средното от 37% за 15-те проучвани държави. Повечето българи – 54% предпочитат комбинацията от домашен и реален офис, което е по-високо от средното ниво за ЕС от 41%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg