53% от фирмите в България са увеличили заплатите на служителите си според предварително заложените планове въпреки пандемията от коронавируса. Това показва проучване на „Мърсър България“, проведено заради COVID пандемията.

Една част от работодателите са намалили или замразили възнагражденията. 28% от компаниите на българския пазар са увеличили заплатите със закъснение от около 6 месеца средно. 6% от работодателите са намалили възнагражденията, но твърдят, че това е временна мярка.

През тази година българските компании са увеличили заплатите на служителите си с 4,1%, а за следващата планират да ги повишат с нови 4,8%. Данните, изчислени на база възнагражденията на служители на една и съща позиция в една и съща компания за две поредни години, показват 6% средни увеличения за мениджърски позиции, 5,9% – за експертни и 5,5% - за оперативни позиции, показва проучването.

Според данните секторът на бързооборотните стоки е реализирал увеличение на заплатите средно със 7,5%. Във финансовите услуги ръстът на възнагражденията е 7%, за търговските компании (на едро и дребно) – 6,9%.

81% от компаниите у нас са замразили наемането на нови служители, като две трети са го направили за неопределен период. Средният процент на недоброволно текучество е 11%.

istock
istock

19% от компаниите са прибегнали към съкращение на персонал. С 20% повече е текучеството спрямо 2018 г. в сектора на изнесените услуги, показва изследването.

Предлагат хората на минимална заплата да не плащат данъци

Компаниите у нас са променили политиките си по отношение на допълнителните придобивки за служителите заради пандемията – като служебна кола, застраховка „Живот“, пенсионно осигуряване, допълнителна здравна застраховка. Около 90% от фирмите не предлагат промени и по четирите придобивки. Близо 10% от компаниите са намалили служебните автомобили, а 7% са увеличили здравната застраховка.

istock
istock

Що се отнася до бонусите, там, където има такива, 87% от фирмите в България са изплатили допълнително материално стимулиране в обичайния график. 91% са изплатили предварително планираните суми, а 50% от работодателите нямат намерение да променят сумите на бонусите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg