Първите признаци, че бумът на имотния пазар в Гърция е достигнал връхната си точка започват да излизат наяве, най-вече в райони, където цените нараснаха рязко през последните 18 месеца, пише гръцкият вестник „Катимерини“.

Сайтът за имотни обяви Spitogatos съобщава за забавяне на ръста на цените, но според имотни експерти темпът на поскъпване на жилищата вероятно ще се стабилизира постепенно в зависимост от обстоятелствата.

Данни на платформата Spitogatos показват, че цените на жилищата в Гърция са нараснали с 6,5% на годишна база през последното тримесечие на миналата година спрямо повишение от 7,4% през предходното тримесечие.

В центъра на Атина цените са се увеличили с 10,7% на годишна основа, като средната офернта цена е достигнала 1550 евро на квадратен метър. През третото тримесечие на 2019 г. обаче ръстът на цените е бил 25,3%.

Гърция раздава бонуси на хората с ниски доходи

Значителното забавяне на темпа на растеж потвърждава очакванията на експерти в сектора, че резкият и внезапен ръст на цените не е устойчив.
Цените на имотите в Гърция бавно се възстановяват след края на кризата.

Плащаме повече за нощувка в Гърция

Сходна е картината и в други райони на Атика. Южните околности на Атина, които привличат голям интерес от чужбина, са регистрирали ръст на средните офертни цени от 4,8% на годишна основа до 2575 евро на кв. м спрямо скока от 10,4% през третото тримесечие.

В северните околности темпът на покачване на цените се е забавил от 6,1% през третото тримесечие на 3,9% през четвъртото. В западните околности на гръцката столица обаче е отчетено слабо ускорение на цените от 9,7% на 9,8%.

В Солун цените на жилищата са се увеличили с 28,3% през четвъртото тримесечие след скока от 32% през третото, с което градът запазва позицията си на пазара с най-висок ръст на цените, след като преди това регистрира най-големия спад сред основните градове в страната.

Ръстът на наемите в южната ни съседка също показва признаци на умора след дълъг период на силно покачване, особено в райони, където собствениците на имоти имат алтернативата на краткосрочните наеми.

Данни на Spitogatos показват, че цените на наемите в центъра на Атина са намалели с 5,7% през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо същия период на предходната година и са достигнали 9,4 евро на кв. м на месец спрямо 10 евро на кв. м година по-рано.

Пазарни наблюдатели казват, че тенденцията на забавяне на ръста на наемите ще продължи през идните месеци поне до началото на лятото, когато засиленият приток на посетители може да насочи повече собственици към краткосрочните наеми.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg