Виолета Иванова от КСНБ, икономистът Владимир Сиркаров и Добромир Иванов от Българската стартъп асоциация (BESCO) дискутираха кога доходите ще догонят поскъпването на основни храни у нас.

Проучване на КНСБ показа, че човек трябва да получава над 1400 лв. чисто, за да може да се издържа, което е с близо 130 лева повече, отколкото миналата година. При семейство от двама работещи родители с дете до 14 години нужният месечен доход за издръжка става над 2500 лв. - с 200 лева повече от 2022 г.

2/3 от работещите у нас не достигат заплатата за издръжка

„Заплата за издръжка е доходът, който трябва да осигурява социално-поносимия начин на живот на българските домакинства. През последните три месеца се отчита , че издръжката на живота нараства. Усещането на българина за поскъпването е по-осезаемо спрямо предходните години, защото разходите нарастват с по-висока степен, отколкото доходите”, обясни Иванова пред NOVA.

По думите й наистина през последните месеци се наблюдават задържане на инфлационните темпове, но вече пред достигната висока база спрямо предходните години, усещането е много слабо.

„Около 40% от българите взимат до 1000 лв. 1400 лв. получават горе-долу една четвърт от тях. 2600 лв. пък взимат една четвърт от тези, които взимат 1400. Едва 8% взимат 2600 лв. нето. Съответно средната заплата в Европа е 4200 лв.”, поясни Иванов.

istock
istock

Според него държавата може да направи много неща, за да се вдигнат доходите, като например създаване на дружество с променлив капитал.

„Според мен решенията, които се търсят, свързани с преразпределение и повишаване на минимална работна заплата, са напълно погрешни, защото ще доведат до повече негативи, отколкото позитиви. Тук много важен акцент е държавната администрация, която трябва да се оптимизира. Знам, че сегашният финансов министър Асен Василев още преди две години сподели, че трябва да се направят сериозни съкращения”, обясни Сиркаров. И допълни, че заплатите у нас за 2022 г. са нараснали с най-висок темп в ЕС.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg