За двама възрастни и дете до 14 години през последното тримесечие на миналата година е бил необходим нетен месечен доход от 2066 лева.

Това каза онлайн пред журналисти Виолета Иванова, заместник-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Иванова представи изследването "Основни резултати от наблюдението на потребителските цени и заплата за издръжка, декември 2021".

По думите й нарастването от началото на годината е било със 181 лв.1479 лева е заплатата, необходима за издръжката на един работещ за декември 2021-а година.

Сумата е нараснала със 130 лева в сравнение с декември 2020-а година. Близо две трети от работещите в страната са с доход под заплатата за издръжка.
 
На годишна база хранителните стоки са поскъпнали с 9,8 процента, като рекордьор е олиото с 36,5 на сто.

Не виждаме намерение на правителството чрез внесения бюджет да компенсира дохода, който вече е загубен, каза Любослав Костов, директор на ИССИ.

КНСБ настоява за минимална заплата, достатъчна за издръжка

Минималната работна заплата загуби своята покупателна способност през миналата година, но и от 1 април няма да може да си я върне, особено имайки предвид новата прогноза за инфлация от 7.5 на сто, а не заложената в бюджета - 5.6 на сто, допълни той.

istock
istock

По думите му има и един неясен фактор - ще има ли военни действия в Украйна и как това ще се отрази на цените на газа.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg