40 милиона лева на 48 000 души са изплатени по мярката "Запази ме" за затворените бизнеси.

Това съобщи социалният министър Деница Сачева в рамките на заседание в МС.

"Осигурили сме още 13 милиона лева за изплащане на компенсации до края на месец април за тези бизнеси, които продължават да бъдат затворени заради пандемията. Има възможност техните служители и работници да получат 75% от осигурителния си доход", каза още Сачева.

Удължават мярката 60/40

Тя уточни, че в понеделник ще се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъди удължаването на мерките 60/40 и 80/20 до края на месец май.

istock
istock

Министър Сачева докладвала също, че ще продължи и изплащането компенсации на родители, чиито деца се обучават в дистанционна форма на обучение заради пандемията.

По 300 лева за всички първокласници и осмокласници за новата учебна година


"До този момент на родители, които си гледат децата в онлайн среда, сме изплатили около 39 милиона лева за 42 000 семейства. Разполагаме с още 30 милиона лева, които бихме могли да изразходим за тази мярка. До края на учебната година родителите на тези ученици ще бъдат подкрепени със средства в размер на една минимална работна заплата за едно дете и 900 лева за две и повече деца", допълнила още Сачева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg