Заплатите на работещите в Националния осигурителен институт ще бъдат увеличени от 1 август с 15 процента – това стана ясно на заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, която прие на второ четене Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 година.

Това не е бюджет, това е проста аритметика, в която няма нито политика, нито реформи“, казва експертът и допълва:

“А без политика и реформи, не може да се създаде истински бюджет. Работата е там, че ги няма по простата причина, че самото правителство, което само преди два дена, се мъчеше да прави някакъв отчет за своята дейност, няма управленска програма“.

Според нея това се вижда и от изследването на Националния статистически институт – 75% от домакинствата не могат да покрият разходите си.

Приеха на второ четене бюджета на ДОО

“Пенсионерите получиха 12% увеличение, но 90% от тях са под чертата, защото за издръжката на един човек са необходими 1204 лв.“, казва още тя. 

За административна реформа и ефективно управление депутатите одобриха 297 млн. лева извънредно, като МВР получи 175 млн. лева

istock
istock

“Депутатите утвърдиха и някои други увеличения. Те увеличиха парите за здравеопазване, но намалиха относителния дял на парите спрямо БВП за образование“, казва тя.

Според експертът това демонстрира едно решение “без идея, мисъл и програма, а за реформи изобщо да не говорим“. Най-голямата трагедия е, че “човекът, който прави бюджет явно не знае как се прави бюджет“.

“Най-страшното е, че ако наистина има ротация в това правителство, същият човек, със същия екип ще направи и бюджета за 2024 г. Това направо е контрапродуктивно, защото после като дойде правителството на Борисов, ще трябва да работи с този бюджет. В самата 3-годишна бюджетна прогноза няма идея за реформи. Трябва да се мисли компактно и с перспектива“, заявява експертът. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg