Милиардите евро спестявания, натрупани от някои европейски домакинства по време на карантината, са потенциално ценна манна небесна.

Те биха могли да помогнат на икономиката да преодолее здравната криза, стига спестяващите да искат да потребяват или инвестират занапред, информира Франс прес.

Със затварянето на магазини, ресторанти, детски ясли и отмяната на ваканции в различни страни много европейски потребители често нямаха друга алтернатива освен да спестяват през периода на изолация.

Някои домакинства бяха ударени от спада на доходите, най-вече засегнатите от мерките за частична безработица или цялостна безработица.

Като цяло обаче потреблението на домакинствата е намаляло повече от доходите им през тези два месеца. Натрупали са се принудителни спестявания, обясни неотдавна управителят на Банк дьо Франс (Banque de France) Франсоа Вилроа дьо Гало.

Основният приоритет за домакинствата е доверието и само тогава те ще превърнат тези натрупани спестявания в потребление и съответно в растеж, подчерта Вилроа дьо Гало, изчислявайки на 60 милиарда евро натрупания излишък от спестявания във Франция по време на карантината.

istock
istock

Равнище на спестяванията от 15 процента в Германия не ми изглежда нереалистично, заяви пред АФП главният икономист на Комерцбанк (Commerzbank) Йорг Крамер. Това би било, според изчисленията му, 30 милиарда евро повече спестявания спрямо последното тримесечие на 2019 година, когато те бяха близо 11 процента.

Излишъкът от спестявания в ЕС, породен от карантината, би могъл да достигне колосалния размер от 1,300 трилиона евро през второто тримесечие, прогнозира застрахователната компания Алианц (Allianz).

Ако тези спестявания бъдат похарчени за потребление или инвестирани, те могат да дадат мощен тласък на икономическото възстановяване през идните месеци.

Има риск обаче потреблението да не възвърне предишното си равнище, коментира пред АФП анализаторът от Кепитъл икономикс (Capital Economics) Томас Пю.

istock
istock

Заплатите на много хора бяха намалени и това се съчетава с факта, че безработицата нарасна и ще продължи дълго време, което ще забави глобалното развитие на доходите, обясни той.

Освен това в краткосрочен план ще установим увеличение на разходите, тъй като хората ще си наваксат с всичко, което не можеха да си купят през последните месеци, но в дългосрочен план нарасналите спестявания ще се отразят на потреблението, добави анализаторът.

Спестихме повече в първия месец от кризата

Много хора ще се нуждаят от време, за да възстановят потребителските си навици, тъй като се страхуват, коментира пред Франс прес професорът по икономика и финанси от Висшето училище за администрация и управление на компании в Барселона Жорди Фабрегат.

А хората, които могат, ще спестяват, особено ако са убедени, че отново ще бъдат под карантина през идната зима, добави професорът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg