Освен войната и енергийната криза, повишаването на доходите също е спомогнало за високите нива на инфлацията у нас през изминалата година. Това заяви в студиото на „Здравей, България” министърът на икономиката Никола Стоянов.
 
„Моментът е много тънък. Разбира се, че доходите в такава трябва да се вдигат. Въпросът е с колко, колко бързо, как е спрямо останалите мерки, които са за компенсиране на високите цени. Смятам, че миналата година беше прекалено е не се случиха нещата както трябва. Това доведе до по-високата инфлация в България спрямо Европейския съюз”, допълни Стоянов.
 
Той коментира и проверките, които държавата прави по отношение цените на хранителните стоки у нас. „Масово установяване с по 80-90% надценка”, заяви ресорният министър.

Служебният кабинет работи върху идеята, ако търговец иска да сложи надценка по-висока от 25% върху дадена стока, да информира Комисията за защита на потребителите.

Къде заплатите растат най-много

Процентът все още се обсъжда, уточни министър Стоянов. Това би ограничило нелоялните търговски практики, смята той. По думите на икономическия министър обаче правителството не е във война с веригите и не ги сочи с пръст.
 

istock
istock

Относно дебата дали трябва ДДС за храните да бъде намален, Стоянов не скри, че е скептичен за въвеждането на мярката. По думите му това надали ще намали цените на хранителните продукти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg