След Съвета за тристранно сътрудничество и плановете за бюджета – защо бизнесът и синдикатите са на различни позиции – темата коментираха пред БНТ Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" и Добри Митрев от Българската стопанска камара.

Според Манолов, доходите биха могли да бъдат индексирани дори и да няма нов бюджет, но въпросът е на какви нива. Въпросът не е толкова финансов, колкото социално-психологически и хората да бъдат успокоени, но с тази мярка това не може да стане. Това безпокойство може да се види навсякъде.

Мика Зайкова: Инфлацията за продуктите от първа необходимост е между 40 и 50%

"Трябва да се повишат и минималната работна заплата, и всички доходи във връзка с инфлацията. Това обедняване трябва да бъде спряно. Би трябвало да ги има тези средства в бюджета и да се преструктурират разходи, но тези средства трябва да бъдат осигурени", каза Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа".


По отношение на доходите, Митрев посочи, че не трябва да се вглеждаме в държавния бюджет. Имаме огромна възможност това да стане чрез средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост, средствата по европейските програми, със социалния фонд, но тези средства трябва се разходват разумно и ефективно.

2/3 от работещите у нас нямат доходи за нормална издръжка на живота

"Работодателите не са щастливи, защото и сегашното предложение далеч не е доброто предложение за България. Всъщност нямаме проект на нов бюджет, ние имаме проект на закон, с който се удължават определени разпоредби от Закона за държавния бюджет за 2022 г., Закона за ДОО и бюджета на НЗОК. Проблемът е в заложените в началото и в средата на тази година мини в бюджета. Тогава предупреждавахме, че прогнозите са твърде оптимистични", обясни Добри Митрев - председател на УС на БСК.

Митрев каза още, че безспорно доходите трябва да растат на всички, но при един естествен процес. Трябва да се създадат условия предприятията да могат да плащат тези възнаграждения. Приходната част на бюджета трябва да се увеличава, за да може държавата да плаща тези социални разходи. Синдикатите пък са готови и да организират протести относно социалните разходи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg