Най-много са фалшивите 50 стотинки от българските монети, показват данните на БНБ за неистинските банкноти и монети.

За първите три месеца на тази година са установени 20 броя фалшиви 50 стотинки. Неистинските монети от един и два лева са поравно – по 11 броя за трите месеца.

При банкнотите най-много са установените фалшиви 20 лева – хванати са 94 такива от януари до март тази година. Следват ги тези от 50 лева – 85 на брой.  Хванати са едва 5 фалшиви столевки и 18 десетолевки.

Заради инфлацията българите носят все по-едри банкноти, показват още данните на БНБ. От началото на годината до края на май се повишава броят на банкнотите по 100 лева и 50 лева в обращение.

Всяка втора фалшива банкнота е от 20 лева

В началото на годината по 100 лева са били в обращение 96,7 милиона банкноти, а в края на май те вече са близо 102 милиона броя.

istock
istock

Подобна е и ситуацията с петдесетолевките, от които в началото на годината в обращение са били 207 млн. броя, а в края на май – вече са близо 216 млн. броя. В същото време макар и слабо намаление има при банкнотите от 20 и 10 лева в обращение показват още данните на БНБ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg