До 22 юни компаниите, чиито бизнеси са засегнати от ограничителните мерки срещу коронавирус през март и април, могат да подадат заявление за подкрепа чрез оборотен капитал в Националната агенция за приходите, припомнят от ведомството.

Вече стотици компании са заявили необходимостта от такъв.

Компаниите могат да получат до 10 или 20% от оборота си за предходен период като безвъзмездна подкрепа, припомнят от приходната агенция.

Изтича срокът за деклариране на данъци от ЕТ и фирми

Третата фаза от програмата се отнася за бизнеси, чиято дейност е засегната от заповедите на здравния министър за ограничителни мерки 22 до 31 март 2021 г. или до различни дати през април 2021.

Общо 55 милиона лева ще бъдат насочени към малкия и среден бизнес.

По първите две фази към компаниите бяха насочени 120 милиона лева.

istock
istock

От НАП съветват кандидатите, които искат проверката за допустимост на посочените кодове на икономическа дейност, съгласно КИД-2008, да се извършва спрямо данните от годишните отчети за дейността на предприятията за 2020 година, да подадат отчетите си в НСИ преди да кандидатстват за подкрепа чрез оборотен капитал за МСП.

Подробности по кандидатстването може да бъдат открити на сайта на приходната агенция.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg