От тази година ваучерите за храна, който работодателят дава на служителите си, вече могат да бъдат до 200 лева на месец, а не 80 лева както досега, предвижда бюджетът за тази година, който е внесен за гласуване в Народното събрание.

Обещано беше с тях да могат да се плащат и комунални сметки. Според документа, внесен в парламента обаче става ясно, че „Ваучерите за храна по чл. 209, ал. 1 от Закона за корпоративното подоходно облагане, издадени в рамките на квотата по чл. 58 могат да се използват и за заплащане на ползвани за битови нужди електрическа енергия и вода“. Така на практика с тях няма да може да се плати сметката за парно например.

За да се ползват ваучерите за плащане на сметки за токи  и вода, операторите трябва да сключат договори с доставчици, които са лица, осъществяващи дейност по предоставяне на електрическа енергия и вода за битови нужди, пише още в документа. .

Освен това е нужно да предоставят на работодателите и ползвателите списъци с обекти, които приемат ваучерите за плащане.

Ще плащаме и битовите сметки с ваучерите от работодателите

Квотата им с бюджета за тази година се увеличава на 1 млрд. лв., а през 2021-а бе 390 млн. лв. и бе изчерпана още през ноември, разясняват от Асоциацията на операторите на ваучери за храна.

istock
istock

До приемането на бюджета фирмите могат да дават месечни ваучери на стойност 80 лева, като за януари и февруари те ще бъдат дадени накуп.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg