Компанията за дигитални активи Nexo предприема правни действия с иск за над 3 милиарда долара срещу България. Искът е подаден в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон, съгласно международните споразумения за защита на инвестициите. Интересите на Nexo пред трибунала ще бъдат представлявани от американската кантора Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP.

Компанията твърди, че обвиненията срещу нея са се оказали неоснователни, а претърпяното предварително производство е приключило поради липса на незаконни деяния.

През декември 2023 г., Софийската градска прокуратура е прекратила наказателните производства срещу ръководителите на Nexo – Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов.

Компанията планира да дари до 20% от получената компенсация за подкрепа на най-необходимите и пренебрегвани области в страната – детското здравеопазване и образование.

Главният акцент ще бъде върху помощта за създаването на необходимите детски болници и отделения в България, както и на различни инициативи за повишаване на конкурентоспособността на Софийския университет "Св. Климент Охридски" на световната образователна сцена.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg