Днес предстоят няколко секторни протеста. В градския транспорт заради липсата на нов бюджет дефицитът при Столична община се увеличи. Може би тази година нещата ще ескалират, искат се 30% ръст на заплатите. 8000 от 12 000 служители на "Български пощи" са се подписали за ефективна стачка.

Между 715 и 930 лева е заплатата на 2/3 от тях. Искаме между 150 и 200 лева ръст. Във ВиК сектора много оператори са пред фалит, от години той е недофинансиран. Заплатите са между 800 и 1000 лева, става дума за 10 000 човека. Това каза пред NOVA NEWS Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

По думите му в средното образование също има финансови притеснения.

Проблеми с новата минимална заплата

"Все повече и повече сектори излизат ''на червено" и ще се решат на протест, да няма нов бюджет беше голяма грешка. Исканията са към служебния кабинет - да подготви бюджет за 2023 г. и още с първите дни на новия парламент, да бъде внесен. Предполагам, че това ще се случи през май, със задна дата всичко ще се актуализира. Бюджетната процедура 2020-2024 г. е започнала преди седмица. Още нямаме приет Закон за бюджета за 2023 г. Ако ни поканят, още утре ще обсъдим конкретните си искания по сектори и отрасли", заяви той.

istock
istock

Според него дори да не се внася бюджет това пак е вид политика.

Синдикатите с три мерки за ръст на доходите през 2023г.

"Протестите ще продължат дори да осъществим среща. Работим добре с министъра на финансите, но тя няма правомощия на редовен министър. Месеци на безхаберие доведоха до тук", обясни Костов. И допълни, че ръстът на доходите е задължителен.

"Искаме минималната заплата да е 850 лева от 1 юли, а средните доходи да се вдигнат с поне 15% независимо дали става въпрос за частния или бюджетния сектор. Необлагаем минимум би решил проблема с минималното заплащане", подчерта икономистът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg