За общините в краткосрочен план – в следващите седмици и месец, е изключително важно да бъде подготвен и приет държавният бюджет.
 
Това заяви в интервю за БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). По думите ѝ другият приоритет следва да бъдат законите, касаещи Плана за възстановяване и устойчивост.
 
За втора година общините работят без ясна рамка от държавата с какво разполагат, напомни тя.
 
Средствата сега покриват непосредствените нужди и основните услуги, за които местната власт отговаря, "но за нищо повече", поясни Георгиева.
 

"Общините много свиха инвестиционните си разходи, за да могат да приключат действащите проекти. С парите за инвестиции ние покриваме по-високите цени на старите проекти и не можем да започнем нищо ново."
 
Общинските бюджети се приемат до 25 календарни дни след приемането на държавния, уточни Силвия Георгиева и предупреди:
 
"За нас 2023 г. е изключително сложна. Ако до юли държавата няма приет бюджет и общинските съвети не могат да приемат общинските бюджети, ние сме обречени да останем без бюджети през 2023 г. Октомври има местни избори, общинските съвети спират да заседават след края на август и на практика оставаме без разчети за разходите на общините за тази година."

Застрашена ли е фискалната стабилност на държавата

НСОРБ има добра комуникация със служебното правителство и министъра на финансите, увери още Георгиева. Според нея предварителните разчети за общините, заложени в проекта за държавен бюджет, са добри.
 

istock
istock

Средства по Плана за възстановяване и устойчивост общините все още не са получавали. Вървят плащания по оперативните програми от програмния период 2014-2020 г., посочи Силвия Георгиева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg