Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди на 25 октомври, сряда, проектопостановление на Министерския съвет линията на бедност за 2024 година да е 526 лева. Предложеният от правителството размер е с 22 лева по-висок от сегашния. При обсъжданията по темата до момента няма постигнато единодушие сред представителите на бизнеса и синдикатите.
 
С последните промени, които бяха направени в специалната методика за определяне размера на линията на бедност за страната, актуализацията му се прави в съответствие с изследването на "Евростат" "Статистика на доходите и условията на живот".
 
Линията се определя ежегодно, и от нея зависят социалните помощи, средствата, отпускани по Закона за закрила на детето, както и финансовата подкрепа за хората с трайни увреждания.

КНСБ: Ползват се остарели данни за определяне на линията на бедност

В свои становища работодателските организации вече изразиха принципна подкрепа по проекта на правителствено постановление за определянето на линията на бедност за догодина.

istock
istock

Синдикатите обаче не са съгласни с методиката за изчисляването ѝ. За да се постигне прецизност и адекватност, те настояват за промени, така че да има възможност стойността да се актуализира с размера на инфлацията. По последните данни на Националния статистически институт под линията на бедността са 22 процента от населението на страната или близо 1,5 милиона души.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg