Продажбите на производителя на луксозни автомобили Rolls-Royce, подразделение на германската BMW, са скочили с 49% през миналата година, съобщава Reuters. През 2021 г. са продадени общо 5586 коли в над 50 страни, което е най-големият брой в 117-годишната му история.

Президентът и главен изпълнителен директор на компанията Торстен Мюлер-Отвос казва, че 2021 г. е била най-променливата, най-непредвидимата и най-трудната за предприятията от всички сектори. В сектора на лукса обаче като цяло не е било толкова трудно да се намерят клиенти, а по-скоро да се произведат достатъчно продукти, за да се удовлетвори огромното търсене.

Продажбите са достигнали исторически рекорд в повечето региони, включително в Китай и на американския континент“, уточни той.
Най-много са се увеличили продажбите на луксозни коли на ключови световни пазари, като САЩ и Китай, тъй като ограниченията за пътуване заради коронавируса са оставили повече свободни средства у богатите клиенти.

Британският завод на автопроизводителя в Гудууд е функционирал с почти максимален капацитет, а списъкът с поръчки е запълнен до третото тримесечие на 2022 г.

Ако днес поръчате Rolls-Royce, ще чакате да го получите след около година, каза ръководителят на компанията. Британският производител на луксозни коли Bentley, подразделение на Volkswagen AG, съобщи миналата седмица, че 2021 г. е била рекордна и за него, със скок на продажбите от 31% в контекста на силно търсене на висок клас автомобили.

istock
istock

Миналата седмица BMW също обяви рекордни продажби на над 2.2 млн. автомобила от едноименната марка през 2021 г., надвишавайки продажбите от 2019 г. въпреки световния недостиг на полупроводници.

Криза за коли втора употреба, цените се вдигат

Rolls-Royce се е ангажирала да премине към изцяло електрическо производство до 2030 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg