Микро- и малките фирми ще могат да подават заявления за безвъзмездна помощ от 3 до 10 хил. лв. от 10:00 часа на 14 май.

Това обяви управляващият орган на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", от чийто бюджет ще бъдат предоставени 173 млн. лв. на бизнеса.

Процедурата ще бъде активирана в ИСУН 2020 и проектните предложения ще могат да се подават от 10.00 часа днес /14 май/. Крайният срок за подаване на проектни предложения 16.30 ч. на 15 юни 2020 г.

Подаването на проектните предложения е по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020) единствено с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула "Е-кандидатстване" на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Целта на процедурата е осигуряване на оперативен капитал за българските микро- и малки предприятия за справяне с последиците от пандемията COVID-19.

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 173 000 000 лева.

istock
istock

При представянето на мярката премиерът Бойко Борисов обясни, че тя трябва да стигне за 20 000 малки фирми.

Грантът ще е за фирми, които имат спад с 20 на сто от оборота си, като последица от пандемията. Кандидатстването ще става по електронен път чрез ИСУН, при максимално облекчена административна процедура и декларативен принцип.

Минимален размер на заявената безвъзмездна финансова помощ от дадена фирма е 3000 лева, а максималният - 10 000 лева.

Кои фирми имат право на безвъзмездна помощ до 10 000 лева

Тези пари ще може да се използват за разходи за поддържане на дейността на предприятието в срок от 3 месеца, като за да се получат, е необходимо да бъде доказан спад от 20% при месечния оборот.


В случай че един и същ кандидат е подал повече от едно проектно предложение, ще бъде разгледано само първото.
 
Заявената безвъзмездна финансова помощ не може да надвишава 10% от нетните приходи от продажби за 2019 г. Така в случай, че дадена фирма има 75 хил. лв. приходи от продажби ще може да кандидатства за грант от 7500 лева.
 
Ако обаче дружеството е с приходи от 150 хил. лв. за миналата година, ще може да получи максималната сума от 10 хил. лв.

Указанията за попълване на формуляра за кандидатстване са приложени към пакета документи за кандидатстване по процедурата, а видеоразяснение може да бъде намерено на следния линк: https://www.youtube.com/watch?v=wqXdlANA11g&feature=youtu.be

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg