Помощта за отопление през предстоящия зимен сезон (1 ноември 2021 г. – 31 март 2022 г.) ще се увеличи с 27,75 лева и ще стане 523,55 лева. Повишаването с 5,6% е съобразено с поскъпването на електроенергията за регулирания пазар.
 

От 15 септември ще започне изплащането на помощта за отопление за предстоящия зимен сезон (1 ноември 2021 г. - 31 март 2022 г.).
Кандидатстването за помощи за отопление започна в началото на юли и ще приключи на 31 октомври.

Нарастват потребителите на тази помощ. Тази година те са над 330 000, което е близо 17-18% ръст, съобщи преди дни социалният министър Гълъб Донев.
 
Увеличението на пенсиите от 1 юли и добавката от 50 лева, която получава всеки пенсионер, няма да се отразят на правото на достъп до този вид помощ и няма да доведат до отпадане от подпомагане.
 
Право на помощ за отопление имат хора и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца, преди месеца на подаване на заявлението, е по-нисък или равен на индивидуално определена граница за достъп съобразно възрастта, семейното положение, здравословното състояние, наличието/липсата на съжителство и други обстоятелства.

Помощта за отопление се вдига

Заявления се подават до 31 октомври в дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП) по настоящ адрес, чрез ПИК или електронен подпис в Системата за сигурно електронно връчване, както и по пощата.

istock
istock

Всеки желаещ да кандидатства може да получи необходимите документи за попълване на място в ДСП или да ги изтегли от страницата на Агенцията за социално подпомагане на адрес: https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/sotsialni-pomoshti.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg