„Преходният период ще бъде описан подробно. Изявленията на властите са пожелателни неща. Те са на базата на информацията, която те имат. Надявам се наистина всичко да се случи през 2024 г. Има обаче много неизвестни и предизвикателства.

България трябва да изпълни всички задължения, които е поела, за да се случат всички планувани неща“. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

Той обясни, че в началото на преходния период на всички места ще има две цени – в евро и лева. Тогава хората ще могат да избират с коя валута да плащат.

Всички притеснения могат да бъдат лесно избегнати, ако година преди въвеждането на еврото се направят промени във валутния закон. Ако се каже, че ще може да се пазарува в лева и евро.

Управителят на БНБ: Приемането на еврото ще допринесе за благосъстоянието в страната

istock
istock

Автоматично всички цени ще бъдат фиксирани и целият този проблем със страховете ще бъде решен. Това е въпрос на техника“, каза специалистът.
 
Дацов допълва, че всъщност много малко неща ще се променят след въвеждането на еврото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg