Софийският районен съд отложи за 11 май делото, в което Националната агенция за приходите обжалва наложеното ѝ от Комисията за защита на личните данни наказание заради хакерската атака миналото лято.

Назначеното от съда вещо лице от Техническия университет в София трябва да установи защо се стигнало до нерегламентирания достъп до масивите на НАП, заради което в Интернет изтекоха личните данни на над 6 млн. души, обяви главният юрисконсулт на приходната агенция Десислава Лукова.

НАП обжалва глобата от 5,1 млн. лева

"Експертизата, както каза съдът, трябва да докаже кога е извършен пробивът, тъй като спорните обстоятелства по делото и към настоящия момент са именно кога е извършен пробивът, откъде е извършен, спрямо коя система е извършен и как е извършен. Тези въпроси към настоящия момент нямат своя отговор, включително ГДБОП и Специализираната прокуратура продължават процесуално-следствени действия", каза главният юристконсулт на приходната агенция.

Тя допълни, че освен наказателното постановление, НАП обжалва пред Административния съд София - град и размерът на глобата  - 5 млн. и 100 000 лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg