Бюджетът, който в момента се внася за второ четене, има три основни приоритета, на които сме наблегнали.

Първият е голямо ниво на инвестиции - капиталови инвестиции над 8 млрд. лв., което е безпрецедентно ниво на капиталови инвестиции, заяви в началото на правителственото заседание премиерът Кирил Петков.

Каримански: Има 12 нови предложения, включително за ръст на пенсиите

В бюджета са предвидени инвестиции в човешки капитал с голям приоритет върху образованието и 125 процента от средната работна заплата за учителите, каза премиерът.

Той посочи, че в социалната сфера също е предвидена безпрецедентна помощ за най-бедните слоеве на населението, включително и пенсионерите ще бъдат над линията на бедност.



Премиерът каза, че вчера в разговорите за отбрана на Консултативния съвет за национална сигурност при президента ясно се е очертало, че имаме невероятно големи язви в сектор "Отбрана".

"Дефицитите са огромни, но това го виждаме във всеки един от секторите", отбеляза Петков и съобщи, че се предвижда актуализация на бюджета на шестия месец.

Василев: Този бюджет е инвестиционен


"Ще използваме тези шест месеца да сме сигурни, че този разпад, който се е случвал през годините, сега влизаме в контрол на него, обследваме всичките дефицити и предлагаме актуализация след шест месеца", каза Петков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg