Социалният министър в оставка и член на Националния съвет на БСП Георги Гьоков коментира, че има вероятност да закъснее изплащането на увеличението на пенсиите за пенсионерите. Причината е в отложените срокове в парламента:
 
"Вече тотално закъсняваме с графика, защото на 24-ти трябваше да бъде прие на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване, а в понеделник големия бюджет, но закъсняваме. Това закъснение води до моите притеснения, че НОИ физически нямаше да може да изплати пенсиите в обичайното време от 7 до 20 юли.
 
Ако бъде прието, няма проблем, да речем, пенсионерите да получат старите си пенсии през юли, а през август новия размер увеличение - с компенсация или със задна дата разликата от увеличените пенсии за юли.
 

Но дали е редно, защото хората го чакат и в тия инфлации, сега всеки месец е важен. Не стига, че чакахме юли месец да дойде, ами сега ще чакаме и август да дойде", коментира Гьоков, цитиран от БНР.

На въпрос, ако сега бъде приета актуализацията на бюджета, през октомври с колко процента ще се увеличат пенсиите, министърът каза следното:

Адемов: Всички пенсионери ще получат увеличение още през юли

„Там не целим увеличаване на всички пенсии. Там целим да сближим старите с новите пенсии и да въведем някаква справедливост, която отсъства дълги години. Тогава около 750 000 пенсионери ще получат нов по-висок размер на пенсиите. Средното увеличаване ще бъде с около 15%”, допълни Георги Гьоков пред Нова телевизия.

iStock
iStock

Заседанието на Националния съвет на БСП днес трябва да реши по какъв начин ще продължат преговорите за съставяне на ново правителство, мандата за което ще получи "Продължаваме промяната".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg