Според НСИ можем да спестяваме 300 лева на месец, което не е вярно, а причината са неравенствата.

От 2,3 млн. пенсионери, 940 000 получават минимална пенсия. Тяхната пенсия се е увеличила с 37 лева. От под 3 млн. работещи, около 430 000 получават минимална работна заплата, която е без необлагаем минимум. 50% от българите живеят в бедност. Това коментира икономистът Мика Зайкова пред NOVA.

Според нея няма инвеститори заради голямата корупция и несигурността.

Експерти: Бедността е ключов фактор за задържането на младежите извън пазара на труда

"Планът за възстановяване не е съвсем добър, не се знае дали като се хвърлят много пари, нещо ще проработи. Не знаем дали следващият парламент ще има мнозинство или ще влезем в спирала от избори. Освен това светът влиза в рецесия, това значи, че БВП ще има малък или никакъв ръст", подчерта Зайкова. И попита какво пречи "Газпром" да е един от източниците на газ за България.

За икономиста Кузман Илиев реалността е, че инфлацията е регресивен данък, който удря повече бедните.

istock
istock

"Храните поскъпват на годишна основа с 25%, докато доходите изобщо не растат с тези темпове. Категорично доходите изостават от инфлацията. За да може бизнесът да вдига заплатите, трябва да произвежда повече. А това ще стане ако има прогнозируемост и цената на газа да не скочи от 140 на 300 лева", обясни той.

Животът у нас е поскъпнал с 60% за последните 2 години

По думите му само през инвестиции частният сектор ще стане по-богат, а доходите ще се вдигнат. 

"Може да има избори до откат. Увеличават се приходите и разходите и се налива от пусто в празно. Трябва да има сценарии, който да помогне да се сформира бюджетът за догодина. Когато се вдига минималната работна заплата, сякаш се забранява да се наемат хора. Тя не трябва да пречи на пазара на труда. Положителният ефект ще дойде от инвестиции", категоричен е икономистът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg