Повече пари за достъпна жилищна среда и лична мобилност на хора с двигателни увреждания. Заради големия интерес бюджетът на държавната програма е увеличен с 500 000 лева, а срокът за кандидатстване и одобрение на проектите е по-кратък.
 
Усложнения след менингит приковават Орлин към инвалидната количка преди 9 години.
 
"Постоянно се обаждах на приятели. Разчитах, ангажирах ги - да дойде някой да ме сваля по стълбите, за да мога да изляза навън да си свърша нещо", каза Орлин Такев пред БНТ.
 
В началото на миналата година Орлин кандидатства по държавната програма за достъпна жилищна среда за хора с двигателни увреждания.
 
"Ходи се по всякакъв вид институции. Много е трудно общо взето. Човек в моето положение е почти невъзможно да се справи. Трябва някой друг човек да му помага", каза Орлин.
 
Домоуправителят в блока на Орлин се заел да му помогне. Събрали и подали всички документи в социалното министерство в последния момент. Проектът е получил зелена светлина, в блока на Орлин е изградено подемно съоръжение.
 
Подемното съоръжение струва над 70 000 лева. За три години по националната програма е осигурена достъпна жилищна среда на 144 души в цяла България. Тазгодишната кампания за кандидатстване по програмата започва днес и ще продължи до 26 юни.

Какви помощи получават хората с увреждания

"До миналата година искахме хората да ни предоставят писмо за подкрепа от АСП. От тази година ще ги проверяваме по служебен път", каза Любка Анастасова от Министерството на труда и социалната политика.
 
По програмата се отпускат до 8000 лева за лична мобилност и до 100 000 лева за достъпна жилищна среда.

istock
istock

"До миналата година имахме долна граница от 12 000 до 100 000 лева. Вече няма долна граница. Над 100 000 лв се позволява те да си дофинансират проектното предложение", каза Любка Анастасова.
 
Одобрените проекти трябва да бъдат завършени до края на годината.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg