Министерският съвет прие решение за увеличаване на акционерното участие на държавата в капитала на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД (Фонд на фондовете) с парична вноска на стойност от 21 881 480 лв. за сметка на бюджета на Министерството на финансите, съобщи пресслужбата на кабинета.

Ресурсът е възстановен от операция за финансов инженеринг по "Програмата за развитие на селските райони" (ПРСР) 2007-2013 г., постъпил по сметката за средства от Европейския съюз на Националния фонд в Министерството на финансите. Правителството постановява министърът на финансите да извърши съответните промени по бюджета на МФ и по централния бюджет за 2021 г.

ФнФ ще кредитира проекти за намаляване на битовите отпадъци

Средствата от увеличението на капитала ще се използват за изпълнение на финансови инструменти за финансиране на индивидуални предприятия.

iStock
iStock

Капитализирането ще осигури ресурс за Фонда на фондовете при предоставяне на подкрепа на крайни получатели пряко или чрез финансови посредници в допълнение към средствата от програмите, съфинансирани от ЕСИФ, възложени за управление на Фонда.

Това от своя страна ще позволи на Фонда на фондовете да участва в национални и европейски стратегически инициативи с цел засилване на ефекта от прилагане на финансовите инструменти посредством комбиниране и допълване, се посочва в съобщението.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg