КНСБ настоява за 10% номинално увеличение на възнагражденията на всички, на които плаща държавата, в бюджета за следващата година.

Първоначалните изчисления на конфедерацията, за да се реализира този ръст, са показали, че са нужни 1,5 млрд. повече в бюджета за заплати, извън средствата за вдигане на минималната работна заплата и за вече направеното увеличение в средата на тази година.

Проведени бяха многократни срещи с финансовото министерство и премиера, успяхме да договорим една част, нашата битка продължава на парче. Необходими са още 400-450 млн. лв., за да се вдигнат заплатите в няколко сектора. Най-лесният и правилен начин от гледна точка на бюджета, е това да стане, като се намалят капиталовите разходи, тъй като сме убедени, че няма да бъдат реализирани, смята лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Ще се повишат ли бюджетните заплати

След проведените разговори с финансовото министерство в бюджета са предвидени 30 млн. лв. за вдигане на заплатите в БДЖ и НКЖИ, но за да се спази Колективният трудов договор, в който заплатите са процент от минималната за страната, са нужни още 30 млн. лв. За висшето образование в момента са залегнали 39 млн. лв. повече за заплати в университетите, 8 млн. лв. за БАН и 3 млн. лв. за Селскостопанската академия, но те са недостатъчни и са необходими още 50 млн. лв.
 
Бюджетът не предвижда средства за увеличение на заплатите на работещите в градския транспорт. КНСБ настоява да залегнат 30 млн. лв. за София и още 7 млн. за останалите градове, за да има поне 10 процента ръст от началото на годината.
 

istock
istock

Над 108 млн. лв. допълнително са нужни, за да станат заплатите на педагозите 125% от средната за страната. Трябва да се осигурят и 16,7 млн. лв. за вдигане на възнагражденията на непедагогическия персонал, така че да им дадем процент над минималната работна заплата, категорична бе Янка Такева.
 
Средства трябва да се предвидят и за увеличение на заплатите в здравеопазването, в агенциите към земеделското министерство, в културния сектор, за работещите по трудови правоотношения в МВР. Синдикатът настоява за 10% ръст на възнагражденията във вътрешното министерство, което е най-голямото и най-натовареното.
 
Притеснени сме и от бюджетното измерение на позеленяването на енергийния сектор и либерализацията на пазара. Регулаторният период свършва в края на юни, от това произтичат много предизвикателства и остават много неясноти, въпреки проекта на енергийна стратегия, каза още Пламен Димитров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg