Предстои КНСБ да обяви своя доклад за нарушения на правата на работното място. Един от резултатите е, че жените по-често стават жертви. Предложена е директива, според която да падне тайната на заплатата, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители.

Как ще се увеличат заплатите в държавната администрация

„В много фирми мениджърите задължават хората да пазят заплащането си в тайна", заяви по NOVA NEWS вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов.

"Така, обаче, се получава разлика, тъй като в някои случаи служители, изпълняващи еднакви задължения, на една и съща позиция, получават различно заплащане. Това е смисълът на директивата, тя не говори само за уеднаквяване на разликите между мъжете и жените, а и за уеднаквяване на работата в една и съща длъжност. Трябва да има ясни критерии и по тях да се достигне до формиране на работната заплата”, добави Капитанов.

istock
istock

Според доц. Щерьо Ножаров, икономически съветник в БСК, заплатите не може да се сравняват. 

Правят списък на фирми, които дават минимална заплата

„Директивата не е транспонирана от никой, все още не са ясни конкретни подробности”, добави той.

„Това, което предвижда директивата, е сериозен натиск - финансов и административен, върху бизнеса. Това ще ускори сериозно инфлацията, тъй като от бизнеса се изисква да поддържа постоянни регистри за всички елементи на заплащането на всеки служител”, каза още Ножаров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase