Бизнесът настоява да договаряме по икономически сектори с нашите синдикални партньори възнаграждения, които да отговарят на съответните сектори, вместо да се спуска отгоре една минимална работна заплата, която да подпира всички работни заплати. Това коментира д-р Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Така всеки работещ във всеки сектор да получава точно това, което изработва и по този начин да се реализира растеж на доходите, допълни тя.

По думите й България е една от трите страни в Европейския съюз с най-висок темп на нарастване на работната заплата, заедно с Литва и Румъния. „Нашите доходи са по-ниски, защото нашият жизнен стандарт е по-нисък.

Единственият начин това да бъде преодоляно, е с по-висок ръст на икономиката, по-висока производителност и по-добра конкурентоспособност. Това са икономическите реалности. Протестите на улицата няма да решат това, нито ще го променят”, посочи Ангелова.

По думите й в България цената на електроенергията е безпрецедентно най-висока в Европа.

Ще се промени ли заплащането у нас

Най-бързата мярка, която може да се направи за повишаване на доходите, е сигурна и стабилна компенсация на цените на електроенергията”, каза Ангелова.
„Нещата следва да се решават в диалог. Ние сме готови да обсъждаме това с най-голямо удоволствие.

istock
istock

Ситуацията е трудна за всички, но още по-трудна е за бизнеса. Галопиращите цени и на електроенергията, и на газа правят почти невъзможно правенето на бизнес”, каза още д-р Милена Ангелова.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg