Хората, загубили работата си вследствие на пандемията, да получат еднократна безвъзмездна помощ от една средна работна заплата по данни на НСИ – 1500 лв.

Това предвиждат промени в Закона за извънредното положение, внесени от председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова. С промените се предлага и помощ за бизнеса  на обща стойност 200 млн. лв.

Приемането на предложените текстове ще представлява реална подкрепа за българските фирми, самоосигуряващите се лица и загубилите работа в условията на икономическа, социална и здравна криза, пише в мотивите към законопроекта.

Манолова предлага всички фирми и самоосигуряващи се лица, на които приходите от дейността са намалели с над 30% спрямо приходите за същия период през 2019 г., да получат финансова помощ по избор.

Вариантите за подкрепа са еднократна помощ в размер на четири средномесечни заплати (приблизително 6000 лв.), поемане на до 90 % от фиксираните разходи (наеми, осигуровки, режийни) за микро- и малки предприятия и поемане на до 70% от фиксираните разходите за средни и големи предприятия.

istock
istock

За стартиращите през 2021 г. фирми с наети поне петима служители на пълен работен ден за най-малко шест месеца, размерът на помощта е осем средни работни заплати (приблизително 12 хил. лв.).

Предлагат добавката от 50 лева към пенсиите да се дава до края на годината

Манолова предлага и удължаване на срока за внасяне на дължимия данък по Закона за данъците върху доходите на физическите лица до 30 юни 2021 г. и освобождаване от лихви, по време на пандемията, върху неплатените в срок публични задължения.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg