Обезщетението за гледане на дете до 2-годишна възраст да бъде обвързано и равно на минималната работна заплата за страната, предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени в Народното събрание от БСП.

Целта е трайно да се уреди размерът на обезщетението, обясняват депутатите.

Един от аргументите им е демографската криза в страната, като броят на новородените е спаднал от близо 81 000 през 2009 г. до 58 678 през 2021 г. или с над 22 200, като тази тенденция е трайна.

Според тях намаляващата раждаемост се дължи на нарастващата нестабилност и несигурност на младите хора за тяхното бъдеще. От левицата напомнят, че при последното редовно правителство е постигнат консенсус размерът на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст да е равно на минималната работна заплата.

Какви промени в подкрепа на семействата с деца са в сила от тази година

Така за 2022 г. и до момента за 2023 г. обезщетението беше определено на 710 лева, но сега минималната заплата вече  е 780 лева.

istock
istock

По данни на НСИ броят на осигурените лица, получаващи обезщетение за отглеждане на дете до 2 години е малко под 30 000. Така допълнителните средства по бюджета на ДОО за увеличаване на обезщетението, са в размер на 96 млн. лева. 
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg