Монетите от един и два евроцента може да изчезнат от обращение. Ако се стигне до това, изваждането им от обращение ще стане най-рано след няколко години. Европейска комисия обяви, че ще представи законодателно предложение за премахване на микропарите в целия ЕС най-рано в края на 2021 г. Дотогава комисията смята първо да оцени употребата и последиците от премахването, предаде германската икономическа телевизия N-TV.
 
Ако се стигне да премахването на монетите от 1 и 2 евроцента, това ще се отрази и на цените и в България при присъединяването ни в еврозоната. България вече влезе в „чакалнята за еврото“, където трябва да престои поне две години.
 
EK повдигна темата за първи път по-рано тази година. През януари тя призова за общи правила за закръгляване в търговията и обяви консултации с държавите членки. По това време обаче тя не обяви стремежа си да премахне най-малките монети, дори това да спести разходи за транспорт и производство на монетите и усилията, свързани с преброяването.
 
В някои страни от ЕС потребителите вече са лишени от малките монети. Освен това проучвания сред гражданите от еврозоната са показали, че „днес няма мнозинство, което да поддържа тези две монети“, се казва в доклад на ЕК.

istock
istock

Според Европейската централна банка (ЕЦБ) до края на миналата година в обращение в еврозоната са пуснати около 36,7 млрд. монети от един цент и около 28,2 млрд. монети от два цента. Те съставляват почти половината от всички евромонети в обращение. Според Федералното министерство на финансите на Германия производството на монетата от един цент е по-скъпо от нейната номинална стойност.

Банкнотите изчезват като платежно средство в Швеция

Проучване на ЕС от 2017 г. показа, че по-голямата част от гражданите от страните от еврозоната са за премахването на монетите от един и два цента. Малките пари дразнят мнозина, защото пълнят портфейлите и удължават времето за плащане на каса. Но търговците на дребно често разчитат на цени малко под пълните суми в евро, защото се надяват, че това ще има психологически ефект при купуването.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg