Професията на финансовия консултант може да бъде изместена от роботи. Техните съвети как да управляваме парите си много скоро могат да навлязат на пазара на банковите услуги. Такива технологии вече съществуват и са на път да навлязат по-широко в живота ни. 

Ако не сте сигурни какви банкови и финансови продукти да използвате, за да управлявате по-добре парите си, много скоро можете да получавате съвет не от човек, а от робот. Такива технологии вече съществуват и са част от услугите, които банките предлагат, казва пред БНР Момчил Зарев, търговски директор в компания за разработка на финансов софтуер.

Как и къде да инвестираме спестяванията си в криза

„Гласови команди, подадени примерно през вайбър или през месинджър много лесно могат да бъдат изработени от софтуер и да бъде върнат гласов отговор обратно, доста подобен резултат на това да говорите с човек по телефона“.

istock
istock

Интелигентната система може да дава компетентни отговори затова как да управляваме парите си, но засега все още не може напълно да измести финансовият консултант.

„По-скоро ще оптимизира неговата работа по такъв начин, че банковият консултант да не е нужно да се занимава с математически модели и прочие. Не трябва да забравяме, че човешкият мозък все още работи доста по-добре от компютърния“.

Около 20 на сто от банките у нас вече прилагат подобни технологии.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg