Румънците са 11 пъти по-бедни от средното за Европа. Това съобщава Дан Попович, генерален директор на OTP Asset Management Romania - част от най-голямата финансова група в Източна Европа, която предлага инвестиционни услуги в различни страни в региона.

Той се позовава на данни на Европейската асоциация за финансов мениджмънт (EFMA), цитирани от Диджи24 и телевизия Антена3.

В материалите си по темата румънските медии отбелязват, че „богатството“ на глава от населението в Румъния едва се доближава до стойността на кола втора ръка и допълват, че дори българите са по-добре в това отношение. 

Румъния ни бие по евтини храни

Средното богатство на румънец е 5823 евро, в България този показател достига 7778 евро, в Полша - 11 249 евро, в Унгария - 12 058 евро, докато средното за Европа е 65 209 евро, съобщава Дан Попович. Той уточнява, че финансовото богатство се отнася до сумите, вложени в банкови депозити, инвестиционни фондове, пенсионни фондове и капитализирани застраховки живот.

istock
istock

Според представените данни в Румъния банковите депозити представляват 68 процента от общото средно богатство на глава от населението, пенсионните фондове - 18,5 на сто, инвестиционните фондове - 3,73 процента.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg