Разчетите в Министерството на труда и социалната политика показват, че от 1 юли има възможност заплатите на работещите в социалната сфера да бъдат увеличени с десет процента. Това каза социалният министър Георги Гьоков пред депутатите от парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика. Той отговаря на актуални въпроси на народни представители.

По думите на Гьоков заплатите на социалните работници са ниски, това води до отлив на социални работници към системата на образованието, затова увеличението е повече от необходимо. По Националния план за възстановяване и устойчивост има и предвидени 10 милиона лева за подобряване на условията на труд, които за социалните работници на места не са добри, посочи министърът.

За какви кадри е гладен бизнесът у нас

Чрез Агенцията за социално подпомагане се предвижда да се осигурява базова подкрепа за осигуряване на храни и стоки от първа необходимост на украински граждани, обясниха министър Гьоков и заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев. 

Разчетите показват, че помощта може да достигне до около 50 хил. души, на които да бъдат предоставени ваучери на стойност 100 лв. за осигуряване на храни и стоки от първа необходимост, посочи Кръстев. 

istock
istock

„Срещу предоставения ваучер ще бъде възможно закупуването на хранителни продукти, детски храни, детски дрехи, училищни пособия, хигиенни материали и др. продукти от първа необходимост от магазинната мрежа в страната. Ваучерът ще се предоставя при условие, че може да бъде обменян само срещу храни и/или основни материални продукти“, обясни министър Гьоков.

Изяде ли инфлацията ръста на заплатите

Предвижда се ваучерите да се предоставят от дирекциите „Социално подпомагане“ в страната по местата за настаняване, като се обсъжда и вариант хората да ги получават още на пунктовете за първоначален прием в България. Ваучерът ще се предоставя еднократно на хората, получили временна закрила. Те ще могат да се използват в магазинната мрежа в страната. Възстановяването на разходите за реализиран ваучер ще се осъществява въз основа на фактури, издадени от магазините, в които са използвани.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg