1427 лева е чистият месечен доход за издръжка на живота на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни и едно дете сумата е 2568 лева. В брутно изражение - за едночленно домакинство са необходими около 1800 лева. 70% от наетите по трудово и служебно правоотношение, които са малко над 2,2 млн. души, не получават тази сума.
 
Това каза пред БНР Любослав Костов, вицепрезидент на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, като подчерта, че по този повод държавата и частният сектор има много какво да правят, за да може заплащането да бъде адекватно и справедливо.

Той посочи, че на макрониво съотношението между труда и капитала е сбъркано в полза на капитала.

1427 лв. е необходимият нетен месечен доход за един работещ човек

Според него в бюджета за следващата година е важно да има хоризонтална политика по доходите.
 
"Пазарът налага определено поведение в частния сектор и там заплатите бяха вдигнати с между 13 и 15% тази година. Догодина бизнесът казва, че също ще вдига заплатите. Реципрочно хоризонтална политика трябва да има и в публичния сектор, а не на парче. До момента, който излезе на протест, му се дават 10%, за да не протестира. Необходими са 15% ръст на разходите за персонал във фонда на бюджета. В момента мисля, че фондът е около 15 млрд. лева, което означава около 1,7 млрд. лева за догодина. Това не е много... Ерата на евтиния труд свърши в България. Не случайно бизнесът търси 200 000 работници и се чудят къде да ги намерят. Трябва да се дават конкурентни заплати", посочи експертът.
 

istock
istock

Според него най-важна - първа точка в Бюджет 2024 трябва да бъде политиката по доходите - 15% номинален растеж средно, 10% реален - който да се разпредели справедливо, за да се гарантира реална конвергенция и кохезия към средноевропейските стойности, като през последните една-две години България отчита дивергенция.
 
Костов допълни, че не очаква нови протести на енергетици и миньори, тъй като очакванията са точките в подписаното споразумение да бъдат изпълнени.

По думите му идеята за кошница с продукти на по-ниска цена в по-големите магазини не е лоша, но едва ли ще доведе до ефект върху намалението на цените.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg