Подкрепяме семейства с деца до 14 години, като им осигуряваме месечна целева помощ по време на извънредното положение или извънредната епидемична обстановка.

Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск.

Това обяви във фейсбук премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук, където обяви пакет от социални мерки след онлайн заседание на Министерски съвет.

"За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от COVID-19 осигуряваме по 20 милиона лева на месец", съобщава премиерът.

За семейства с едно дете размерът на месечната помощ ще е равен на минималната работна заплата – 610 лв. до края на 2020 г. За семейства с две и повече деца помощта ще е 150 на сто от минималната заплата или 915 лв. до края на 2020 г. Помощта ще се отпуска в случай, че децата се обучават дистанционно в електронна среда или не посещават детски ясли и детски градини, както и предучилищни групи поради въведените ограничения за борба с пандемията от коронавируса.

istock
istock

Право на новата помощ ще имат и семействата, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или в случай, че размерът на обезщетението е по-малък от минималната заплата. Месечна помощ ще могат да получат и семейства, в които двамата или единият от родителите се самоосигуряват, но не могат да работят поради въведените ограничения във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка.

За отпускане на помощта средномесечният доход на член от семейството за месеца, предхождащ подаването на заявлението-декларация, следва да бъде по-нисък или равен на размера на месечната минимална работна заплата, определена за страната (610 лв. за 2020 г.).

Месечната помощ ще се отпуска и на семейства на роднини и/или близки и приемни семейства, в които има настанени деца, спрямо които е предприета временна мярка за закрила по Закона за закрила на детето, ако семействата отговарят и на другите условия за отпускане на помощта.

Борисов: Даваме 16,5 млн. лева за обновяване на 160 училища

С нови 42 високопроходими линейки с животоспасяващо оборудване ще бъде подсилена системата на Спешната помощ. С 2,4 милиона лева осигуряваме свръхмодерна мултифункционална апаратура за травматологията на „Пирогов“, която ще облекчи работата на лекарите и ще им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика, съобщи още министър-председателят.

Подкрепа от 2 милиона лева получава и „Майчин дом“ за роботизираната система „Да Винчи“ за безкръвни хирургични интервенции.

БГНЕС
БГНЕС

Отпускаме и 8,66 милиона лева за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, както и за закупване на важна медицинска апаратура, пише Борисов.

Държавна помощ за родители при карантинирани деца през учебната година

"Важна подкрепа оказваме и на нашите студенти. Отпуснахме до 100 милиона лева за подобряване на материалната база в студентските общежития и за стипендии", посочва още Борисов.

От години с действията ни показваме, че образованието е дългосрочен и неотменен приоритет за правителството. Това правим и днес. Защото именно образованието и науката са в основния арсенал от средства за справянето с всички предизвикателства в днешния ден, подчертава премиерът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg