"По мярката за затворени бизнеси, до момента имаме подаде 4019 заявления. Тя остава такава - 24 лв. до 31 декември. Ще предложим мярката 80/0 да се промени на 75/0 - т.е. 75% от осигурителния доход на заетите.

От 1 до 31 януари това ще бъде обезщетението, което ще получат хората. Това нямаше как да се случи в предишния период на затваряне, съобщи социалният министър Деница Сачева.

"Осигурителният доход се засича почти с месец, след като се подаде декларацията от работодател. Сега имаме време да го направим, това ще бъде обезщетението, което ще получат хората от 1 до 31 януари. Останалите мерки 60/40 и 80/20 остават. Те ще действат до 31 март.

До момента са изплатени 602 млн. лв., запазени са 250 000 работни места. Над 40 000 работни места за запазени в секторите транспорт, хотелиерство и туризъм, само в туризма са 9000", коментира Сачева.

Към 15 декември безработицата бележи слаб ръст, съобщи още социалният министър.

До момента сектор търговия, без моловете, продължава да работи.  Днес ще се срещнем с хранителните вериги, както и с големите вериги магазини, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

istock
istock

Вчера представихме мярката, с която ще компенсираме засегнатите бизнеси. Заявленията ще могат да се подават от понеделник - през сайта на НАП Тя каза, че повече от 32 хиляди родители на деца в онлайн обучение са подали заявления за получаване на целевата помощ. По мярката ще може да се кандидатства и през януари.

За помощта от 24 лв. на ден може да се кандидатства от днес

"Имаме достатъчно пари за тази и следващата година. За цял месец те ще получат една мининимална работна заплата, съответно пропорционално за всяка седмица, в която детето е било на дистанционно обучение", поясни Сачева.
 
До момента са изплатени около 20 млн. лв. на родители, на които се е наложило да наемат детегледачки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg