От началото на април има спад на пазара на горива в рамките на 50-70% от продажбите.

Цените у нас по-бавно отговарят на това, което се случва на световните пазари. И все пак тук цените са най-ниските в ЕС.

Единствено дизелът в Люксембург е малко по-евтин. Това заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

"Над 52-53% все пак от това, което виждате в касовата бележка, са данъци, които плащаме на държавата. Не може да има негативни стойности - нещо, което видяхме на борсата в Америка.

Средните цени на бензина днес са 1.77 лв на бензина, а на дизела - 1.85 лв. Разбира се, цените в градовете са различни. Около 8-10% е спадът на цените на бензина и дизела", каза още той.

По думите му цените продължават да падат и това е нещо напълно нормално с оглед ситуацията с коронавируса.

"Ценовата война също е причината цените да са такива. ОПЕК преди около седмица намали добивите с около 10 млн. барела дневно, което беше недостатъчно. Пазарът реагира така, за да се разбере, че добивите не са достатъчно орязани", каза той.

Петролните търговци с нееднозначни реакции за анализа на КЗК на пазара на горива

Запитан какъв е спадът на потреблението, сравнено с миналата година, Бенчев отвърна: "В рамките на 50-60%. Най-тежкият ще е месец април.

Друг проблем е, че може би има възобновяване на сивия сектор. Когато доходите на хората намалеят, всеки търси по-евтин вариант да се сдобие с гориво".

Цените на горивата продължават да падат

На въпрос очакваме ли още слизане на цените, специално в България, той отговори: "Със сигурност може да се очаква някакво намаление. Не очаквам цялостно големи сътресения в света. Очакваме стабилност около тези стойности".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg