Няма да има великденски добавки. Нашата политика е за трайно повишаване доходите на пенсионерите и от средата на годината техните пенсии отново ще бъдат вдигнати с 11%. Това заяви социалният министър в оставка Иванка Шалапатова, в отговор на твърденията, че пренебрегва политиките за работещото общество в държавата.
 
"Основна грижа на социалното министерство е работната сила да бъде компетентна и да има висока производителност. Тогава да очаква и по-добри възнаграждения. Второ беше увеличени минималната работна заплата с рекордните 20%", каза министърът пред Нова телевизия.

„Не е повод за гордост при стотиците хиляди българи в чужбина социалният министър да прави политика от кабинета си в София. Министърът трябва да бъде и добър защитник на правата на българите в чужбина”, посочи тя.

Швейцарците ще взимат и 13-а пенсия

„Министър Цоков има решителността да се увеличи броят на психолозите в училище и още в детската градина. Да се интегрират специалисти, които могат да помогнат за толерантността и за хармоничните отношения между децата, за да няма вербална агресия. Това е политика, която ние водим, но ще даде резултат след време”, коментира Шалапатова.
 

istock
istock

Относно случаят с изчезналата 17-годишна Ивана Шалапатова посочи, че все още няма изчерпателна информация. „Поемам ангажимента да съобщя какви са бързите и адекватни мерки, за да не се повтаря този случай и с други деца”, съобщи тя.

Шалапатова коментира и грижата за децата на убития Пейо Пеев. „Децата са с мярка за закрила. Те не са при чужди хора. Нека да не забравяме, че хармоничната среда за едно дете, когато при биологичните родители има рискова ситуация, винаги се търсят близки. Роднините не са чужди хора. Става ясно, че майката е имала среща с едното дете”, посочи министърът в оставка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase