На въпроса дали има тревога или опасност за поскъпване на горивата - да плащаме над 5 или 10 лв. бензин и дизел, Мартин Владимиров, енергиен анализатор от Центъра за изследване на демокрацията заяви в "Здравей, България": „Това е шантаж. „Лукойл” за пореден път се опитва да натиска правителството през всяване на паника, която не съществува.

И след нас, на тази маса, ще излязат още 10 експерти, които ще кажат, че всички ще умрем. Защото това е ракурсът, който слушаме от 18 месеца – че без руски нефт, всички ще умрем. Е, не сме умрели. И без „Газпром” трябваше да умрем и тогава не умряхме, все умираме. Защо го казвам с цинизъм? Защото рафинерията винаги е работила и без руски нефт”.
 
По думите на Владимиров, ако „Лукойл” иска да изнася продукти, след 1 януари, може да внася неруски нефт. „Никой не ѝ забранява да внася неруски нефт.  И ако иска да внася неруски нефт, тогава ще си ограничи производството на горива до 40-50% от мощността си. Това е възможно, защото тя е една от най-модерните рафинерии в Европа. И да задоволява само българското потребление. Никакъв проблем няма”, добави Владимиров.

„Обсъждането на дерогацията започна миналата пролет или лято и тогава нашето правителство директно каза, без някакви технически аргументи: „Ако има дерогация, ние трябва да сме там”. Това беше позицията на правителството. При цялото обсъждане включително за Унгария и Словакия се говореше за дерогация, която няма да позволи да се стигне до шок на пазара на горива – вътрешния на самите страни, не на европейско ниво”, съобщи Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

Има ли риск да останем без бензин и дизел

„Аз съм единственият, който управлява рафинерия и знае за какво става въпрос. Няма руски или неруски нефт. Нефтът е на сортове. Основно те се делят на кой има повече сяра и кой има по-малко. Колкото е повече сярата, толкова по-некачествен е нефтът и толкова по-големите са производствените разходи. 

istock
istock

Сортът, с който работят, могат да ви го продадат 100 фирми. „Лукойл” никой не ги спира да работят, това е абсолютен шантаж. Това със запълването на резервоарите е глупост и не е вярно”, бе категоричен Красимир Манов, енергиен експерт.

"Ние сме суверенна държава. Понякога си мисля, че не сме, заради отношението на правителството спрямо "Лукойл" - а сме държавата на "Лукойл". Ако е така нека да си го признаем и да се саморазпуснем", посочи Владимиров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg