Πeтpoлът oтбeлязa нaй-гoлямoтo cи днeвнo пoнижeниe oт нaд 30 гoдини нacaм.

Причината за това беше, че Саудитска Арабия и Русия не се споразумяха да намалят производството на петрол в условията на намалено потребление заради кононавируса.

До ранния следобед у нас обаче петролът върна част от позициите си и намалението спрямо котировките в петък стана 20%.

Колко печелят бензиностанциите от литър гориво

Според експерти цената на вътрешния пазар у нас също ще падне заради тази на международните борси.

„На международните пазари петролът си търси ревновесната цена и безспорно намалението няма как да не се отрази и на българския пазар. Очаквам до седмица ще се усети намалението“, коментира Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация.

istock
istock

В следващите няколко дни очаквам по бензиностанциите да видим по-ниски цени от 2-2,05 лв. за литър бензин, коментира и Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

В понеделник средната цена на бензина за страната беше 2,21 лв. за литър. Но в региона на Стара Загора, Бургас и Сливен имаше цени и от 1,95-2,03 лв. за литър бензин, и то не само на 1-2 обекта, а на много бензиностанции. Прогнозите са до седмица и цените и в София да бъдат около 2-2,05 лв.

Тенденцията за поевтиняване на петрола е безспорен факт, допълни Терзиев. Първото голямо поевтиняване беше в края на януари и началото на февруари, когато заради коронавируса и намаленото потребление в Китай цената на петрола се понижи с около 25%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg