50-те лева добавка към пенсиите са осигурени за 3 месеца. Има предложения помощта да се продължи до края на годината. Това заяви социалният министър Деница Сачева.

Министерството на труда и социалната политика ще предложи покачване на минималната заплата на 650 лева. Минималната работна заплата в България може би е най-ниската в Европейския съюз, обясни тя.

Едва около 20% от сезонните работници са имали възможност да работят това лято, допълни още министърът. Много ясно се вижда, че в първия дизайн на мярката 60/40 структурата на кандидатстващите работодатели е по-скоро малки фирми, сега вече наблюдаваме като кандидати средни и големи фирми.

В момента дискутираме как да продължим мярката. Поели сме ангажимент за сектор "Пътнически транспорт". По втория дизайн на мярката към момента вече са изплатени над 60 млн. лева, коментира тя. Надяваме се да успеем да задържим около 8% максимум безработицата до края на годината. Има достатъчно средства, които са гарантирани във фонд "Безработица", добави Сачева.

istock
istock

Надяваме се да няма масово затваряне на училищата. Без съмнение физическата изолация предпазва от коронавируса, но социалната изолация може да доведе до тежки последствия също. Бихме могли да осигурим ваучери за бавачка по програма "Родители в заетост", каза социалният министър по повод наближаващия първи учебен ден.

Новите безработни пак са повече от постъпилите на работа

Почвата от омраза не е от полза. Ще скъсаме с практиките на комунизма, когато започнем да виждаме качествата на хората. В момента не се разглежда темата за оставки и предсрочни избори. Предстои да видим дали опозицията ще бойкотира социално-икономическите мерки. Надявам се да размислят, защото това, което ни разделя, не трябва да бъде причина да страдат десетки хиляди хора, каза Сачева по повод продължаващите срещу правителството протести.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg