По всяка вероятност няма да има второ увеличение на минималната работна заплата. Ние го предлагаме, но не срещаме подкрепа от финансовото министерство и от работодателите. Това обясни пред БНТ министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Минималната пенсия ще бъде увеличена с 10% и към нея ще се прибави бонусът от 60 лв. Така тя ще стане 467 лв. от 1 юли.

Тези мерки за подпомагане в кризата не са антиинфлационни, както обяви правителството, а антикризисни. Те са в подкрепа на всички хора. Трябва да се подпомагат тези, които имат най-много нужда, а не и бедни и богати, обясни той.

Как ще се вдига минималната заплата

Началото на реформата ще бъде в началото на 2023 година. Тя трябва да е процес и непрекъснато да се усъвършенства. Според него няма как да няма ефект от мерките на правителството.

Ние сме започнали една реформа в социалната система, с която да се види електронно дали даден човек може да се справи с живота ли не може. 1 млрд. и 200 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат за социалната система. Не е толкова важно кога ще дойдат първите средства от Европа, а че имаме одобрен план и може да се харчат пари от държавния бюджет, които ще бъдат възстановени от Европейския съюз, каза Георги Гьоков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg