Цените на соларните модули са се повишили с 18% от началото на годината след спада с 90% през предходното десетилетие.

Обръщането на тренда, подхранвано от четирикратно увеличаване на разходите за ключовия суровинен полисилиций, заплашва да забави проектите и да забави усвояването на слънчевата енергия, точно когато няколко големи правителства най-накрая хвърлят тежестта си в тази ВЕИ идея с опит да забавят изменението на климата, пише Bloomberg.

 „Прекъсването на тренда при слънчевата енергия не е било толкова лошо от повече от десетилетие“, каза Джени Чейс, водещ ВЕИ анализатор в изследователската група за чиста енергия на BloombergNEF.

„Разработчиците и правителствата ще трябва да спрат да очакват слънчевата енергия да стане много по-евтина и то бързо.“, добавя тя. BNEF леко понижи прогнозата си за изграждане на слънчева енергия тази година в доклад от миналата седмица, като една от причините затова бяха именно нарастващите цени на материалите, включително полисилиция. По-високите цени оказват влияние върху търсенето и може да забавят някои мащабни проекти, заяви производителят на панели Canadian Solar Inc.

В центъра на кризата е полисилиция, ултрафинирана форма на силиций, един от най-разпространените материали на Земята, който често се среща в плажния пясък. Слънчевата индустрия успя в стремежа си да отговори на очаквания скок в търсенето на соларни модули,  но производителите на полисилиций не успяха да се справят с предизвикателството.

istock
istock

И проблемът не се ограничава до полисилиция. Слънчевата индустрия е изправена пред „всеобхватни предизвикателства по веригата на доставки“, заяви наскоро и производителят на панели Maxeon Solar Technologies Ltd.

Предлагат мерки сами да си произвеждаме ток

Слънчевите панели са направени от пясък, който се нагрява и пречиства до блокове от ултрапроводим полисилиций, които се нарязват на тънки като бръснач пластини, свързват се в клетки и след това се сглобяват в панелите, които монтират на покриви или покриват обширни полета.
 
Цените на стоманата, алуминия и медта също се повишават, както и таксите за транспорт. Доставчикът на слънчеви микроинвертори Enphase Energy Inc. заяви, че очаква обемите му на доставка да бъдат ограничени от наличността на полупроводникови компоненти.
 

В другата част на веригата – към потребителите ситуацията е много болезнена, обясни и вицепрезидентът на Canadian Solar по време на пресконференция в Китай Шонг Хайбо. "Понастоящем никоя от компаниите надолу по веригата не печели и всички те намаляват производството си", уточни той.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg