Средната работна заплата в България се е повишила до 1957 лв. през второто тримесечие на 2023 г. Увеличението на годишна база е с 13,1%. Данните са публикувани в информационния бюлетин на Министерството на труда и социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище за второ тримесечие на 2023 г.

Най-висока е средната заплата в столицата – 2697 лв., което е с 37,8% над стойността за страната.

Най-голям ръст на средното възнаграждение на годишна база се отчита в Русе - 16,5% и в Търговище - 15,6%, а най-малък в Силистра - само 4%. В седем икономически дейности средните заплати са над средната за страната, в тях са заети 26% от работещите, останалите 74% от работниците попадат в дейности, в които възнагражденията са под средната заплата за страната, най-високо остава заплащането в икономическата дейност, създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения - над 4300 лв. 

Разходите за заплати и осигуровки скочили с 14% у нас

Следва производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия - малко над 3000 лв., почти толкова е средното заплащане и във финансови и застрахователни дейности. 

Под средната заплата за страната получават работещите в хотелиерство и ресторантьорство - 1178 лв, в селското и горско стопанство - 1400 лв ,1500 лв. - строителство, следва култура, спорт и развлечения със заплащане от 1600 лв. 

istock
istock

На годишна база за второто тримесечие най-сериозен спад е отчетен при потреблението на киселото мляко с 8,1%, а това на олиото намалява със 7%. С 6 % по-малко са употребяваните хляб и тестени изделия. За сметка на това статистиката е отчела по-високо потребление на месните произведения с 5,5% , на прясното мляко от 4,5% и на плодовете с малко над 3%.

Предлагат още по-висока минимална заплата от догодина

Статистиката показва, че общият доход на домакинствата през второто тримесечие на 2023 г. се е повишил до 5326,75 лв. – с 16,5% повече в сравнение със същия период на миналата година.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg