От следващата година минималната заплата в Сърбия ще бъде увеличена с 6,6 процента, съобщава в. "Вечерне новости", като отбелязва, че синдикатите и работодателите не са постигнали споразумение и затова размерът на минималната заплата е определен от правителството и ще бъде утвърден на следващото му заседание.

Вместо досегашните 30 022 динара тя ще бъде 32 126 динара /255 - 273 евро/.

Сърбия иска PCR тест за влизащи българи в страната


Изданието отбелязва, че синдикатите са настоявали минималната заплата да бъде съобразена с минималната потребителска кошница, която в момента е около 38 000 динара, докато работодателите държали всяко увеличение да е обусловено с облекчения при плащането на данъци и осигуровки.

Вестникът съобщава също, че от 1 януари 2021 г. и пенсиите ще бъдат увеличени с 5,9 процента.

istock
istock

Сърбия и босненската Република Сръбска от днес ще отбелязват нов празник - Ден на сръбското единство, свободата и националното знаме, пише в. "Блиц". По този повод днес най-важните улици в Белград ще бъдат окичени с 4000 сръбски знамена, а няколко моста и сгради ще бъдат осветени в цветовете на знамето. Празникът ще се отбелязва всяка година в памет на пробива на Солунския фронт през 1918 г. по време на Първата световна война. Честването на този празник е договорено на среща на ръководствата на Сърбия и Република Сръбска в края на август.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg