„Програмата „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация“ e финансово обезпечена до края на годината. За целта осигуряваме 39 милиона лева, с което ще бъде помогнато на 60 000 уязвими граждани по програмата".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното редовно правителство заседание.

Министерският съвет прие решение, с което одобри изменение на Оперативната програма за храни и основно материално подпомагане, като по този начин се увеличи бюджетът на програмата за настоящата година с 39 млн. лева.

Проверяват храната, раздавана на бедни

„Средствата ще бъдат използвани за изцяло нова операция „Топъл обяд“ в условията на пандемия COVID-19. Тя ще достигне до 60 000 лица, като основните групи са хора без доходи или с ниски доходи под линията на бедност, хората, поставени под карантина без доходи или с ниски доходи, и лица, които са обект на социално подпомагане. „Топлият обяд“ се осигурява от началото на годината“, информира министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

istock
istock

Средствата по програмата се осигуряват по линия на инициативата на Европейската комисия за преодоляване на последствията от кризата - „REACT-EU“.

Допълнителният ресурс беше обезпечен от правителството през 2020 г., когато разреши Управляващият орган на оперативната програма предварително да договори отпускането на средствата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg